FMS eğitimi hakkında bilgi alabilir miyim?

FMS sistemi iş alanı hareket sistemi ve egzersiz olan uzmanların mesleki hayatları boyunca kullana bilecekleri bir sistemdir. Eğer bu sistemi daha önce duymadıysanız https://www.quadroathletics.com/post/neden-functional-movement-screen yazıyı okumanızı tavsiye ederiz.

Temelinde çalıştığınız insanların hareket kalitesini değerlendirir. Nasıl ki göz doktoruna gittiğinizde görmenizi değerlendir, kardiyoloji uzmanı efor testi ile kalbinizin çalışmasını değerlendirir, FMS sistemi de kas-iskelet sistemini değerlendirmek için dizayn edilmiş, sonrasında geliştirilmiştir.

1997 yılında Gray Cook, Lee Burton ve Kyle Kiesel tarafından nörogelişimsel paternler baz alarak geliştirilmiştir. Bugün NBA sporcuları, NFL takımları, Avrupa’da Bayern, Barcelona, Liverpool gibi birçok kulüp ve kas-iskelet sistemi ile uğraşan bir çok uzman günlük pratiklerine kullanmaktadır.

2. FMS sistemi güvenilir mi ?

Yaklaşık 24 yıldır sahada üzerinde yüzlerce çalışmalar yapılmış, pratiğin çetin şartları ile yüzleşmiştir.

Güvenilirlik çalışmaları yapılmıştır. Ancak her model yüzde 100 faydalı, doğru demek olmaz, her modelin eksikliği olabilir.

FMS sistemi sağ-sol arasındaki asimetriyi 5 dk içinde ortaya koyabilir, sizde programınızı tasarlarken bu değerli bilgiyi kullanırsınız.

Bunun bilimsel çalışmalarda ortaya konmasını beklemezsiniz. 2 Hayatta bile en aydınlık anda bir miktar karanlık vardır.

FMS sistemi ile tanışan insanlar ya tamamen eksikliğine ya tamamen faydasına odaklanıyor.

FMS sisteminin eksikliğine odaklananlar yaralanma riskinin yetersiz olduğunu söylüyor.

– Yapılan çalışmalara baktığınızda 60-70 kişi ile yapılmış çalışmalar !

– Yaralanma ile ilgili birçok sebep olabilir. Aracınızı düzenli olarak servise götürmeniz problem yaşamayacağınız anlamına gelmez. Sadece problem çıkma riskini düşürmeye çalışırsınız. Yada 5 yıldır servise götürmeyip problem yaşamayan sizin için referans noktası olamaz. Muhtemel onda çok büyük problemler ortaya çıkacaktır.

– Doğrusu, sistemi doğru zamanda kullanıp, kendi geçmiş tecrübeleriniz ile harmanlayıp fayda görmeye çalışmaktır. Bu sistem dünya üzerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Tutarlı bir sistemdir, kolaydır, taşınabilir, size bağımlı kılmaz, sizi bilgi ile güçlendirir.

3. FMS eğitimlerinin CEU kazanımı nedir ?

Bu bilgiye belirtilen linkten ulaşabilirsiniz, https://www.functionalmovement.com/system/allceus

4. FMS sistemini bize aldığımız eğitimde anlattılar ?

FMS sisteminin Türkiye’deki temsilcisi Quadro Athletics’tir. 3 gün süren yoğun bir eğitimdir. Bir suyu kaynağından içmek var, bir de sekonder kaynaklardan, siz hangisini tercih edersiniz ?

– Hayat böyle, ortama maruz kalmanız, bu eğitim yıllardır anlatan birinden dinlemeniz, o bedeli ödemeniz eğitimin size olan temasını farklı kılacaktır. Ve unutmayalım her iş ustasından öğrenilir. Yanlış tekniği, bilgiyi ustalaştırdığınız takdirde ileride değiştirmeniz çok daha zor olur.

5. FMS’in 7 hareketini Youtube’dan, kitaptan ve bir hocadan öğrendim, yeterli değil mi ?

Soruya soru ile cevap verelim, sizce yeterli mi ?

Kitaplar yeterli olsaydı, ustalara gerek olur muydu ?

Bir işin ustası uzmanı olmak kolay mı ?

FMS sisteminin eğitmenleri, uzmanları yani ustaları (eğitim verebilenler) web-sitelerinde belirtilmiştir. Bir eğitime katılıp sonrasında o işin uzmanıymış gibi anlatmayı sizlerin takdirine bırakıyoruz.

Gerçekten kalite nedir ?

Eğer aldığınız hoca sistem tarafından yetkin görülmüşse olabilir. Bunun cevabını siz bilirsiniz, size kimin anlattığını ve bu ismin sistemde olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

6. FMS eğitimine kimler katılabilir ?

Eğitimlere hareket sistemi ile ilgilenen, hekimler, fizyoterapistler ve ‘’ strength and condition ‘’ coach olarak bilinen kuvvet-kondisyon koçları katılabilir.

Bu alanlarda 3-4. sınıf öğrencisi olan arkadaşlar da katılabilir.

7. FMS sisteminin başka eğitimleri var mıdır ?

FMS bir sistemdir. Sistemin FMS Level-1, Level-2, SFMA Level-1-2, FCS ve YBT eğitimleri mevcuttur. Detaylı bilgi almak için https://www.quadroathletics.com/blog ulaşabilirsiniz.

Her birini tek cümle ile anlatmak gerekirse,

FMS-1 : Hareket sisteminin kalitesini tarar.

FMS-2 : Tarama sonucuna göre bireysel egzersiz programı hazırlamanıza yardımcı olur.

FCS : Temel performans kapasitesini değerlendirir.

Örnek : bir tekerinin havası yetersiz olan aracın ne kadar gazına basarsanız basın ulaşabileceği maksimum hız bellidir. Çalıştığınız insanlarda fırsatınızın nerde olduğunu biliyor musunuz ?

SFMA-1 : Kas-iskelet sisteminde ağrının kökeni inceler. Ancak ağrı olmadan da parçaların kalitesi açısından da önemlidir.

SFMA-2 : Ağrının kökenine yönelik tedavi strateji belirlemenize yardımcı olur.

YBT : Alt ve üst ekstremite motor kontrol becerinizi değerlendirir.

8. FMS sitemini kimlerde kullanabiliriz ?

FMS’i yukarıda bütüncül olarak kısaca anlatmaya çalıştık ama bu çok zor.

Bilinç düzeyi gelişmiş, verdiğiniz komutları alabilecek herkese FMS-1’i uygulayabilirsiniz. Sizinle ister performans ister tedavi amaçlı çalışacak danışanlarınıza sistemi uygulayabilirsiniz.

Sporculara, takım organizasyonlarına uygulayabilirsiniz. Şirketlere danışmanlık yapabilirsiniz. Kas-iskelet sistemi problemlerinden dolayı rapor alıp işten uzak kalma oranları oldukça yüksektir.

Yaşlılarda modifiye edilmiş FMS testlerini uygulayıp, program düzenleyebilirsiniz.

Spora katılım öncesi çocuklarda uygulayabilirsiniz.

9. FMS eğitimin fiyatı ne kadar ?

FMS Seviye-1 475 Dolar, Seviye-2 475 dolar, ikisini birlikte erken dönem fiyatı 700 dolardır. Sonrasına 800 dolardır.

10.FMS Eğitimi pahalı değil mi ?

Eğitimin uluslararası standart fiyat politikası var ve kalitelerini düşürmek istemiyorlar. Ülkemiz belki de en uygun düzenlenen yerdir. FMS sisteminin arkasında ciddi bir ekip sürecin geliştirilmesi için çalışmaktadır. Sadece eğitim ücreti olarak değerlendirmek doğru olmaz. Birde diğer bir boyuttan bahsetmek istiyoruz, Hayatta bedelsiz olan hiçbir şey fayda vermemiştir. Örneğin FMS eğitimine katılan arkadaşlar için ERİC LAZAR ile bir günlük, yine yer organize edip, soru cevap eğitimi planladık. Eğitmenin masraflarını karşılayıp düzenlenecek eğitimden 2 gün önce gelmesini sağladık.

Sizce kaç kişi bu ücretsiz work-shop etkinliğine katılmıştır ?

Cevabını ben vereyim, 1 evet 1 arkadaşımız etkinliğe katıldı ve bizde düzenledik. Amacımız ülkemizde egzersiz dünyasında olan arkadaşlarımıza değer katmak, sadece eğitim için eğitim düzenlemek değildir

11.Eğitmen kimdir ?

Eğitmen fizyoterapist Eric Lazar’dır. Kendisi fizyoterapist olup İspanya’da ‘’ College of Madrid ’’de öğretim görevlisidir. Günlük pratiğinde sistemi yoğun olarak kullanmaktadır. Yaklaşık 10 yıldır FMS sisteminin eğitmenidir.

12.Ödemeyi nasıl yapıyoruz ?

Eğitime kayıt olmak istediğinizde, 200 dolar ön ödeme yapıp, kalan kısmı eğitimde 2 hafta önce tamamlamış olmanız gerekir.

13.Eğitim sonrası süreç nasıl ilerliyor ?

Eğitimden sonra katılımcıların email adresleri sisteme gönderilir.

Katılımcıların göndermiş oldukları e-mail adresine şifre gönderilir.

Bu şifre ile sisteme girip sınavı hem level-1 hem level-2 için Türkçe veya İngilizce alabilirsiniz. Toplamda her bir level için 60 soru vardır.

Başarılı olabilmek için 48 sorunun doğru cevaplanması gerekir.

Sorular eğitimde anlatılan içeriklerden oluşur.

Sınava giriş hakkı 3 kez’dir.

Sınava girdiniz, yarıda bırakmak zorunda kaldınız, hiç sorun değil, kaldığınız yerden başka zaman devam edebilirsiniz.

Sınavda süre yoktur. 3 hakkınızda da sınavı başarı ile tamamlayamadınız, QA ile iletilişime geçebilirsiniz, tekrar sizin için sınav hakkı talep edilir.

Sınavı geçtikten sonra online ortamda sertifikanız size iletilir.

FMS sistemini, 700’ü aşkın egzersiz videosu, makaleler, blog size bir yıl süre ile ücretsiz açılır. Amaç sistemi kullanabilir hale gelmenizdir. Yoğun olarak kullanırsanız kendinize güveniz gelişecek, bakma ihtiyacınız azalacaktır. Sonrasında devam etmek isteyenler için yıllık kullanım ücreti 100 dolardır. FMS Pro Uygulamasından testleri girebilirsiniz. Test skorlarına göre yazılım size egzersiz programını otomatik oluşturur ve sizde bunu danışanlarınıza email olarak gönderebilirsiniz. FMS Pro Uygulama sınavı geçenlere ömür boyu-ücretsiz olarak tanımlanır.

14.Kayıt nasıl olabilirim ?

Kayıt olmak için quadroathletics@yandex.com , Wp : 0537 551 62 37 üzerinden ya da diğer iletişim kaynaklarından bizimle iletişime geçebilirsiniz.

15.Eğitim İle İlgili İptal ve Diğer Koşullar

1. Eğitim’den 1 ay öncesinde herhangi bir mazeret belirtmeksizin kaydınızı iptal edebilirsiniz 2. Eğitime 1 ay kala mücbir sebepler (savaş, deprem, doğal afetler, hastaneye yatış gerektirecek hastalıklar, covid test pozitifliği ) dışında iptal etmeniz durumunda QA hesabına yatırmış olduğunuz eğitim ücretinin iadesi yapılmaz, bu hakkı sonraki eğitimlerde kullanabilirsiniz.

3. Eğitim içeriği FMS tarafından belirlenmiştir. Katılımcı bu koşulları kabul ederek gelir.

4. Eğitim esnasında eğitim ortamının huzurunu bozan katılımcıyı QA ekibi eğitimden çıkarma hakkına sahiptir.

5. Katılımcı eğitim esnasında kendisi için uygulamalar esnasında kayıt alabilir, ancak bunların ücretli eğitim olarak başka mecralarda kullanılması yasaktır.

6. Katılımcı eğitime kayıt olmadan önce eğitim içeriği ve eğitim süreci hakkında bilgilendirildiğini kabul etmiş olur.

7. Eğitim başlangıç ve bitiş saatleri çeviriden dolayı değişkenlik gösterebilir. Eğitim 1. Ve 2. Gün 09:00’da başlar-17:30-18:00 gibi biter. 3. Gün başlangıç saati 08:00 veya 09:00 olabilir. 3.gün bitiş saati 15:00-16:00 olabilir. Bu saatler soru-cevap ve içeriğin yetişip yetişmemesine göre değişir.